Manuelna Terapija

Početna / Tehnike / Manuelna Terapija

MANUELNE TEHNIKE

Manuelne tehnike najčešće se primenjuju kod sportskih povreda - uganuća zglobova i povreda mišića, kod povreda zglobova ekstremiteta - rame, lakat, zglobovi šake, kuk, koleno i stopalo, kao i kod lečenja akutnog i hroničnog bola u kičmenom stubu - diskopatija, diskus hernije, cerviko brahialgija, lumbo išijalgija i sl.

Pre primene same tehnike - rade se po potrebi dijagnostičke metode (RTG, MRI, UZ Ehografija, CT ) kao i jako bitni specijalistički manuelni testovi fizijatra - fizioterapeuta, radi uspostavljanja dijagnoze i plana oporavka. Nakon specijalističkog dijagnostičkog pregleda kao i “čitanja snimaka“ od strane specijaliste radiologije, naš TIM pravi VAŠ individualni program fizikalne terapije i rehabilitacije koji kombinuje vežbanje, aparaturne procedure kao i jako bitne - manuelne tehnike fizioterapeuta.


SPINALNA MANIPULACIJA

Spinalna manipulacija i mobilizacija zglobova primenjuju se u svakodnevnici i standardan protokol su širom sveta kod povreda (uganuća zglobova i povreda mišića), kod lečenja akutnog i hroničnog bola u kičmenom stubu (diskopatija, diskus hernija, cerviko brahialgija, lumbo išijalgija), kao i kod povreda zglobova ekstemiteta (rame, lakat, zglobovi šake, kuk, koleno i stopalo). Manuelne tehnike se sastoje od mobilizacije i manipulacije zglobova uz stručno znanje fizioterapeuta – specijaliste koji je sertifikovan za ove tehnike.

NAPOMENA: primena ovih zvaničnih fizio tehnika će Vas podsetiti na tretmane nazivane u narodu - “bio sam na krckanju“, “kiropraktika“ , “vraćanje u vinklu“ “slično me je neki deda radio“ “ala si me izlomio“ itd. Malo ljudskog sarkazma, ali: NE ZABORAVITE DA MI ODGOVARAMO ZA VAŠE ZDRAVLJE KADA STE U NAŠIM RUKAMA, I PAZITE KOME ODLAZITE PRE NAS ILI POSLE NAS... PUNO JE NADRI LEKARA, KOSTOLOMACA I LAŽNIH PREDSTAVLJANJA U SRBIJI KOJI PRAVNO NE ODGOVARAJU ZA SVOJ RAD. ZAPAMTITE DA VI IMATE JEDNA LEĐA I JEDNU PAMET PA DOBRO IZVAGAJTE PRE NEGO STO DODJETE U FAZU GDE NEMA POVRATKA...

MALIGAN (MULLIGAN) TEHNIKA

Maligan tehnika je takodje deo manuelne terapije gde su aktivni učesnici i fizioterapeut i pacijent, a često se koriste i terapijski rekviziti. Tehnika se primenjuje se na svim zglobovima i bazira na pasivnom pokretanju zgloba u kombinaciji sa aktivnim pokretom od strane pacijenta u cilju vraćanja normalne pokretljivosti. Veoma često se javlja neočekivano dobar efekat već nakon prve terapije.

Primenjuje se kod akutnih bolnih stanja, ogranicenih pokreta i slično. Maligan tehnika je bezbolna i trenutno dovodi do olakšanja kao i obezboljenja i veće pokretljivosti regije. Nastavak terapije uvek prate vežbe koje se daju da u kućnim uslovima daju pojačan efekat same terapije!


ERGON TEHNIKA - IASTM

Ergon Tehnika je inovativni terapeutski pristup koji kombinuje statičke i dinamičke manipulacije mekog tkiva tela sa specijalnom kliničkom opremom za lečenje neuro-muskuloskeletnih patologija. Ime ove tehnike potiče od drevne grčke reči 'Ergon', što znači 'proizvod čovekovog rada', bilo da je u pitanju ručni, mentalni, naučni ili umetnički'. Ergon tehnike predstavlja unapređenje starijih pristupa (IASTM tehnika, tehnika GRASTON, SMART TOOLS tehnika, tehnike masaže pomoću alata itd.) i zasnovana je na teoriji miofascial meridijana, koju su prvi opisali Tomas Majers (Thomas Miers) i Ida Rolf (Ida Rolf). ERGON tehnike se primenjuju na specifičnim tačkama restrikcija tkiva i fascialnih adhezija duž fascialnih meridijana; kada se oni puste, funkcionalnost tkiva se poboljšava pa samim tim i amplituda pokreta, vezbanje i sve to u nekoliko sesija tretmana.

Zakazivanje

Zakažite posetu telefonom

Zakazivanje Online

Popunite formu za zakazivanje

Partneri